Склопакет підвищеної міцності від Aestech – як працює нова технологія безрамного скління

Коментарi:

Українська компанія Aestech, яка є частиною технологічного холдингу TECHIIA, розробила та запатентувала технологію скління без видимих внутрішніх та зовнішніх конструкцій. Завдяки ноу-хау від українських інженерів скляні фасади стали набагато енергоефективнішими та легшими в монтуванні.

Традиційний панорамний фасад робиться з великих склопакетів та металевого каркасу, який їх підтримує. Тобто перш ніж монтувати склопакет, девелоперам необхідно встановити численні стійки та ригелі. Це додаткові витрати на закупівлі, транспортування та власне монтування.

Компанія Aestech знайшла рішення, яке дозволяє відмовитись від використання традиційної стійково-ригельної системи. Основою цієї технології є склопакет підвищеної міцності.

Головне завдання склопакету — витримувати вітрове та снігове навантаження. У традиційному склопакеті воно майже цілком лягає на зовнішнє скло, тому навіть у будівельних нормах враховують тільки товщину першого скла. Решта стекол у пакеті лише забезпечують ізоляцію від холоду взимку та спеки влітку, а також тишу.

Це відбувається через конструктивні особливості старих склопакетів. Для того щоб склеїти стекла, використовують металеву дистанційну рамку та м’який герметик. Шари скла не взаємодіють, попри те, що вони утворюють ніби одне ціле. Через це єдиний спосіб забезпечити захист від вітру — робити зовнішнє скло товстим, а значить і важким. Саме тому стандартні склопакети потребують додаткових опор у вигляді металевих стійок та ригелів.

Та якщо змінити систему кріпленні стекол, склопакет зможе отримати нові властивості, які дозволять йому перетворитися на самоопорну конструкцію.

Саме в інакшому кріпленні стекол і полягає ноу-хау Aestech. Інженери компанії розподілили нагрузку на всі шари скла, армувавши профіль попередньо натягнутими скляними волокнами. Спеціальний міцний клей допомагає зробити з цієї системи стекол і рамки одне ціле — пласку трубу.

Міцність склопакетів, зроблених за такою технологією, дозволяє використовувати більш тонке скло. Водночас вони витримують значно більші навантаження. Тож нові склопакети, по-перше, стали набагато легшими, і, по-друге, настільки жорсткими, що самі стали виконувати опорну функцію.

Склопакети підвищеної міцності були представлені на головному архітектурному форумі сучасності — World Architecture Festival 2022, який нещодавно пройшов в Лісабоні. Для наочної демонстрації розробники привезли на виставку чотириметрову арку, повністю зібрану з 23 склопакетів різної форми під різними кутами без додаткових профілів.

«Я радий, що перша презентація нашої технології на європейському ринку відбулася на World Architecture Festival, — каже CEO Aestech Леонід Лазебніков. — Скляні фасади без додаткових тримальних елементів у вигляді ригелів і стійок повинні стати основною ідеологією сучасної архітектури».