Патріарх Кирило шпигував для КДБ у Швейцарії у 1970-і роки

Коментарi:

Патріарх Кирило працював на КДБ, коли мешкав у Швейцарії у 1970-х роках, повідомляють швейцарські газети з посиланням на розсекречені архіви.

Людина, яка сьогодні служить духовним главою Російської православної церкви, «монсеньйор Кирило», працювала на КДБ, пишуть газети Sonntagszeitung та Le Matin Dimanche з посиланням на досьє швейцарської поліції.

Видання заявили, що отримали доступ до файлу у швейцарському національному архіві.

Кирило, який сьогодні виступає одним із головних прихильником війни в Україні, на початку 1970-х жив у Женеві, офіційно як представник Російської православної церкви у Всесвітній раді церков (ВСЦ).

Російські спецслужби дали Кирилу кодове ім'я "Михайлів". Він мав впливати на раду церков на користь Радянського Союзу. Його мета полягала в тому, щоб підштовхнути ВРЦ до критики США та їхніх союзників, а також показати, що у Союзі є релігійні свободи.

РПЦ відмовилася коментувати шпигунську діяльність Кирила в Женеві, а у ВРЦ заявили, що не мають інформації про це.

Племінник патріарха Михайло Гундяєв, який зараз представляє російську церкву у ВРЦ у Женеві, заявив Le Matin Dimanche, що Кирило «не був агентом, хоча й піддавався „суворому контролю» з боку КДБ». Однак він наполягає, що це "не вплинуло на щирість його участі в екуменічній роботі з іншими церквами".

Гундяєв також розповів, що Кирило дуже любив Швейцарію і відвідав її не менше 43 разів. Патріарх захоплювався лижним спортом та часто катався на альпійських схилах. 2007 року він навіть зламав ногу, катаючись на лижах.

"У мене особливі почуття до вашої країни", – говорив сам патріарх у 2019 році, приймаючи голову верхньої палати швейцарського парламенту. "З усіх країн світу, можливо, це та, яку я відвідував найчастіше".

Після початку війни в Україні патріарх Кирило став одним із головних її ідеологів. Він неодноразово виправдовував вторгнення в Україну у своїх проповідях. Наприклад, у вересні він сказав російським військовослужбовцям, щоби вони не боялися померти на війні з Україною. Ті, хто, «рухомий почуттям обов'язку», гине на війні, «приносить себе в жертву за інших», тому ця жертва «змиває всі гріхи», казав патріарх. Кирило знаходиться під санкціями Великобританії, Канади та Литви.