Слідчий Миколаївського теруправління ДБР відібрав у одеських митників і прикордонників $716 000

Коментарi:

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідування у Миколаєві.

У березні на пункті пропуску в Одеській області митники та прикордонники виявили у громадянина схованих 716 тисяч долларів, які той намагався незаконно перевезти до ЄС

Під час складання працівниками митниці протоколу про порушення правил, що передбачає безальтернативне вилучення грошей, до пункту пропуску прибув старший слідчий ДБР. Він без жодних законних підстав вилучив всі ці гроші, а згодом незаконно повернув громадянину ці гроші.

Наприкінці липня суд визнав слідчого винним у порушенні митних правил та наклав штраф у майже 21 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 716 тисяч доларів. Згодом це рішення підтвердила й апеляція.

Виконати судове рішення про звернення в дохід держави 716 тис. дол. стало неможливим, оскільки ці вилучені гроші вже повернули громадянину.

Під час розслідування злочину НАБУ і САП встановили, що такий випадок був непоодинокий. У квітні за аналогічних обставин слідчий ДБР вилучив 541 тисячу доларів, які були згодом незаконно повернуті громадянину. Наприкінці вересня суд визнав громадянина винним у порушенні митних правил, та наклав штраф у майже 16 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тисяч доларів, рішення суду вступило в законну силу. Однак виконати судове рішення, як і попереднє, теж стало неможливим.

На початку лютого посадовцю повідомлено про нову підозру за ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 364 КК України, повідомили в НАБУ. І додали, що розслідування цих фактів детективи Національного бюро розпочали за власними напрацюваннями.