Сі Цзіньпін летить до Москви

Коментарi:

Сі Цзіньпін прилетить до рф з триденним візитом 20 березня.

Китайський лідер приїде до Москви вперше після початку повномасштабної війни в Україні – на запрошення путіна.

Про те, що глава КНР приїде до Москви, підтвердили в МЗС Китаю. У ході переговорів обговорюватимуться питання "всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії", йдеться у російському анонсі зустрічі.

А що з Україною? Незважаючи на деклароване вже понад десять років "стратегічне партнерство" України та Китаю, за весь час російського вторгнення прямих контактів Сі Цзіньпіна з Володимиром Зеленським не було.

Учора, 16 березня, відбулася телефонна розмова між міністрами закордонних справ України та КНР.

"Під час моєї сьогоднішньої розмови з державним радником і міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом ми обговорили значення принципу територіальної цілісності. Я наголосив на важливості "формули світу" Зеленського для припинення агресії та відновлення справедливого світу в Україні", – так прокоментував переговори Дмитро Кулеба.

Китай і рф заявили про "безмежне" партнерство в лютому 2022 року, незадовго до початку російського вторгнення в Україну. Ця заява прозвучала під час поїздки путіна на Олімпійські ігри до Пекіна.

З того часу, зважаючи на все, зв'язки двох країн тільки зміцніли. Товарообіг між Китаєм та рф значно зріс із початку війни, а після запровадження західними країнами Піднебесна стала найбільшим покупцем російської нафти.