Росія знімає зі зберігання радянські танки Т-54, прийняті на озброєння в 1946 році

Коментарi:

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що частка сучасних зразків озброєння Повітряно-космічних сил (ВКС) до кінця 2023 року досягне 85%.

До кінця року до ВКС за державною програмою озброєння надійде 507 одиниць техніки, що дозволить досягти заданих темпів розвитку та забезпечити вирішення пріоритетних завдань на всіх напрямках, наводить його слова ТАРС.

При цьому втрати російських військ в Україні змушують Москву дедалі частіше задіяти на полі бою застарілу техніку. З бази Далекому Сході вивозять радянські танки Т-54 і Т-55. Про це повідомляють аналітики з Conflict Intelligence Team (CIT), у розпорядженні яких опинилися фотографії ешелону, який перевозить військову техніку.

За інформацією CIT, ешелон з технікою нещодавно вирушив із міста Арсеньєв Приморського краю, де знаходиться 1295-а Центральна база резерву та зберігання танків. На фото аналітики впізнали радянські середні танки сімейства Т-54/55. В одному ешелоні були і танки Т-54, і танки, які можуть бути пізнішими Т-54 або Т-55.

Раніше CIT вже повідомляла про відправку військової техніки з цієї бази – з неї відправляли танки Т-62М (В), потім їх використали на війні в Україні. Аналітики зазначають, що зняття із зберігання Т-54/55 зафіксовано ними вперше.

За супутниковими знімками CIT встановила, що з червня по листопад 2022 року базу в Арсеньєві залишив як мінімум 191 танк — ймовірно, в основному Т-62. Насправді їх кількість може бути значно більшою, зазначається в публікації.

CIT також наголошує на недоліках танків Т-54 і Т-55: відсутність далекомірів, балістичних обчислювачів, систем управління вогнем, примітивні приціли та неповноцінну стабілізацію зброї (у Т-54).

«Ми не можемо назвати можливі сфери застосування цих танків, але, у будь-якому випадку, поряд зі зняттям зі зберігання БТР-50 та встановленням на [бронетранспортери] МТ-ЛБ корабельних зеніток це однозначно свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням ЗС РФ бронетехнікою», — вважають аналітики

Танк Т-54 був створений на базі Т-44 та прийнятий на озброєння у 1946 році. Серійне виробництво тривало до 1959 року, всього було випущено понад 20 тисяч Т-54. Він також має безліч модифікацій. Знято з озброєння Росії у 1994 році. Танк Т-55 був створений на базі Т-54 та вироблявся до 1979 року.

Росія від початку повномасштабної війни в Україні зазнавала серйозних втрат у військовій техніці. Згідно з звітом британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), за рік війни Росія втратила близько 50% своїх сучасних танків – Т-72Б та Т-72Б3М, а також велику кількість Т-80. За даними військово-аналітичного проекту Oryx, загалом Росія втратила більше 1700 танків. Із них 1020 було знищено, ще близько 550 захопили українські військові.