У Миколаєві з січня по березень медична допомога від сказу знадобилася 220 громадянам

Коментарi:

У першому кварталі 2023 року тільки в Миколаєві по медичну допомогу від сказу звернулися 220 осіб, випливає зі статистики Миколаївського центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я.

З цього числа 160 пацієнтів вкусили собаки, причому лише половину (80) бродячі. 55 людей постраждали від котів (13 вуличних), четверо – від гризунів.

Усього ж по області з січня по березень зареєстровано 12 випадків сказу тварин: у 7 собак, двох котів, однієї лисиці, однієї куниці та одного бичка.

Завідувачка відділу комунікації та інформаційно-роз'яснювальної роботи Центру Вікторія Смолякова уточнила, що три випадки сталися в Новоодеській територіальній громаді, по два в Арбузинській та Веселінівській, по одному в Братській, Березанській, Казанківській та Веселінівській громадах. І один випадок сказу зафіксували у Радсаді.

За даними Міністерства охорони здоров'я, щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звернулися до медичних закладів з приводу укусів тваринами, з них 60% отримують лікування від сказу.

Читайте також На Миколаївщині жінка отруїлася грибами, які сама ж і зібрала

Тому, щоб попередити поширення страшної хвороби, слід розібратися, що є сказом і чим воно небезпечне.

Сказ – це вірусне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Джерело сказу – інфіковані тварини. Найчастіше це собаки та лисиці. Також передавати смертельне захворювання можуть вовки, кішки, гризуни, кажани і т.д.

Симптоми сказу

У середньому період інкубації триває від 2 до 8 тижнів. Це залежить від того, куди саме людину вкусили або подряпали, як серйозно ураження шкіри. Вірус "мандрує" вздовж нервів і коли досягає головного мозку, у людини починають проявлятися симптоми поведінки. Що ближче укус до голови – то швидше проявиться захворювання.

Перші симптоми сказу (нагадують захворювання на грип і тривають кілька днів): слабкість; нездужання; лихоманка; головний біль. Також людина може відчувати дискомфорт та відчуття поколювання у місці укусу.

Потім симптоми починають прогресувати, додаються тривожність; сплутаність свідомості; збудження; галюцинації; водобоязнь; безсоння.

Як тільки виявляються перші симптоми захворювання, лікування може бути лише підтримуючим. Летальність наближається до 100%.

Що робити, якщо мене вкусила тварина?

Якщо вас вкусив бродячий собака або подряпав вуличний кіт? Негайно промийте рану великою кількістю води з антисептиком або милом протягом 10-15 хвилин і звертайтеся до лікаря. Завдяки щепленню сказ можна повністю попередити.

Лікування сказу

Дієва терапія на лікування сказу ще розроблено. Усі лікувальні заходи спрямовані на полегшення стану хворого.

Профілактика сказу

Профілактичні заходи проти сказу включають планову боротьбу зі сказом серед тварин, включаючи масову профілактичну імунізацію, правильне утримання домашніх тварин, контроль за перевезеннями тварин тощо. Збережіть своє життя та життя своїх рідних та не нехтуйте вакцинацією домашніх вихованців.